Bramborové smaženky
Potřebujeme: Těsto na obalování: Půl skleničky luštěninové nebo kukuřičné hladké mouky, půl skleničky běžné hladké mouky, malá lžička koření asafoetida, půl malé lžičky kurkumy, lžička mořské soli, kvalitní olej na smažení. Náplň: 6 velkých uvařených a rozmačkaných brambor, různou lehce povařenou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky.
Postup: Z výše uvedených přísad vytvoříme řídké těsto na obalování. Pak důkladně promícháme brambory a zeleninu a vytvoříme kuličky, které obalíme těstíčkem a ponořené do horkého oleje smažíme dozlatova.
Brambory se zelím - jednoduché a chutné
Uvaříme brambory do měkka s trochou kmínu a soli. Pak rozmačkáme na kaši a vmícháme sterilované bílé kysané zelí s trochou rostlinného másla.
Pečené brambory
Oloupané brambory nakrájíme na plátky a vyskládáme na vymazaný plech. Posolíme, posypeme kmínem a v polovině pečení otočíme každý plátek. Po upečení posypeme třeba pažitkou a zalijeme rostlinnou smetanou s vmíchanou lžičkou přírodního octa. jsou-li brambory v bio-kvaliě, můžeme je po okartáčování péct i se slupkou.
Bramborový guláš
Potřebujeme: Asi 200g oloupaných brambor, sojové nudličky, kmín, majoránku, menší hrst hladké žitné mouky, čistě zeleninový bujon, jednu cibuli, dvě lžíce oleje, trochu sojové omáčky a dva mmenší dílky česneku.
Postup: Uvaříme brambory s kmínem a trochou soli, se sojovou omáčkou a bujonem dáme vařit sojové nudličky, z kterých pak v sýtu vymačkáme vodu a dáme je osmažit do zlatova. Na oleji osmažíme na drobno pokrájenou cibuli, majoránku a čsnek. Pak vše ještě jednou povaříme na 3 minuty v malém množství vody spolu s moukou. Místo mouky lze použít i rozdrobený chléb.
Pečený bramborák se zelím
Potřebujeme: Asi 200g nahrubo nastrouhaných syrových brambor a stejné množství bílého kysaného sterilovaného zelí, dvě lžíce sojové mouky, tři lžíce hladké nebo polohrubé mouky, kmín, sůl, prolisovaný česnek, majoránku.
Postup: Všechny přísady pečlivě smícháme a dáme v tenké vrstvě péct do trouby na vymazaný plech.
Trampské brambory
Větší množství oloupaných brambor pokrájíme na centimetrové plátky, posypeme kmínem, přidáme sůl, prolisovný česnek a rostlinný tuk s trochou bazalky a mleté sladké papriky. Vše promícháme, zabalíme do alobalu a dáme zapéct do trouby.
Bramborové placičky s celerem
Potřebujeme: 500g brambor, 200g celozrnné mouky, 5 lžic sojové mouky, čtyři prolisované stroužky česneku, bujon, půl menšího celeru, čtyři lžíce sterilovaného hrášku, sušený libeček, olej či jiný tuk na pečení.
Postup: Rozmačkáme uvařené brambory, které důkladně propracujeme v těsto se všemi ostatními přísadami kromě strouhanky. Utvoříme menší placičky, které obalíme ve strouhance a osmažíme, nebo pečeme v troubě. podáváme s rýži a omáčkou dle chuti.
Zapečené brambory s cuketou
Brambory nakrájíme na malé kostky a dáme uvařit do poloměkka. Na drobné kostičky nakrájíme cuketu, přpadně rajče, papriku a podobně. Dáme zapéct na plech vymazaný olejem.
Indické brambory na veganský způsob
Potřebujeme: 250g brambor, jednu menší cibuli, lžíci nebo dvě oleje, strouhané tofu nebo tavenýr nebo rostlinný sýr, lžičku kari a lžičku mletého kmínu, lžíci sojové mouky, sojovou smetanu.
Postup: Oloupeme a na drobno nakrájíme cibuli, kterou zpěníme na oleji. Přidáme na menší kostky nakrájené a předem povařené brambory, pak i ostatní ingredience a pod pokličkou na téže pánvi několik minu zapékáme. Je-li potřeba, mícháme.
Brambory vařené v omáčce
Potřebujeme: Půl kila oloupaných brambor, lžíci hladké pšeničné a lžíci sojové mouky, půl skleničky rostlinné smetany, olej, sůl, kmín, půl litru zeleninového vývaru.
Postup: Na oleji do zlatova opražíme hladkou i sojovou mouku, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme kmín a sůl, vše promícháme a pak vložíme na drobné kostičky nakrájené brambory, které v omáčce vaříme do měkka. Ke konci vaření vmícháme smetanu.
Veganská bramborová kaše
Uvaříme brambory se solí a kmínem. Část vody z vaření nalijeme do misky, přidáme tekuté rostlinné mléko (může být i sušené), nasypeme brambory a rozmačkáme do hladké kaše. Můžeme vmíchat kostičky smaženého celeru, nebo cuketu. Jednoduché a lahodné. Spolu s brambory můžeme povařit i na jemno strouhanou mrkev.