Karbanátky, placky, palačinky - smažené vegan dobroty

TIP: vícejazyčný blog o veganství: vegan21.org

Karbanátky, placky, palačinky - smažené vegan dobroty

<<

 

Květákové placičky - rychlé a lahodné

Potřebujeme: 1 středně velký květák, 10 lžic běžné polohrubé mouky, sojovou smetanu, 2 lžíce sojové plnotučné mouky, případně půl bílého tofu, olej.

Postup: Syrový (!!) květák (a případně i tofu) nastrouháme, smícháme důkladně s ostatními ingrediencemi, vytvoříme placičky a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s čímkoliv co nám chutná.

 

Brokolicové karbanátky

Potřebujeme: Asi půl kilogramu brokolice, tři lžíce sojové mouky, sojový tvaroh okara, nebo bílé nastrouhané tofu, česnek, sůl, pepř, kmín, rostlinný salámek (lze i osmažené pokrájené sojové nudličky, případně avokádo, olej.

Postup: Syrovou brokolici nastrouháme (nebo nadrobno pokrájíme apod.), pak přidáme ostatní přísady a vše důkladně promícháme. Vytvarujeme karbanátky a vložíme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme olejem a pečeme 30 minut při 200 stupních do zlatohněda. V polovině pečení karbanátky samozřejmě obrátíme a opět potřeme olejem.

 

Vločkové karboše

Potřebujeme: Asi půl kila vloček, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 1 balíček droždí, 2 lžíce sojové mouky, majoránka, sůl, případně pepř nebo jiné koření, strouhanka, olej na smažení

Postup: Vločky zalijeme převařenou vodou a necháme asi 15 minut odstát, pak je přecedíme a přidáme do nich ostatní přísady. ěsnek je nutno prolisovat a cibuli předem pokrájet na drobné kostičky. Vše důkladně promícháme, vytvoříme karbanátky a osmažíme.

 

Ovesné "bramboráčky"

Potřebujeme: Čtvrt kila ovesných vloček, 2 cibule, 5 stroužků prolisovaného česneku, tři lžíce majoránky, sůl, tři lžíce plnotučné sojové mouky, kysané zelí.

Postup: Vločky zalijeme horkou vodou a necháme 15 minut stát, pak slijeme přebytečnou vodu. Vmícháme ostatní přísady a smažíme nebo pečeme do zlatova. Pečení trvá déle než smažení, placičky mají být tenčí a je potřeba kontrolovat průběžně stav, aby byly placičky dopečené. Kysané zelí můžeme přidat do placky před tepelnou úpravou, nebo až na placku.

 

 

<<