Veganské polévky všeho druhu

TIP: vícejazyčný blog o veganství: vegan21.org

Veganské polévky všeho druhu

<<

 

Polévka celerová

Potřebujeme: Jeden menší celer (bulvu), jednu mrkev, menší hrst celozrnné mouky, trochu kmínu, mořskou sůl, lžíci slunečnicového oleje, celerovou nať.

Postup: Kostičky celeru dáme vařit spolu s kmínem, po chvíli vmícháme mouku. Po uvaření vmícháme ještě nastrouhanou syrovou mrkev, přidáme panenský slunečnicový olej, osolíme a ozdobíme nadrobno pokrájenou celerovou natí.

 

Polévka celerová s rostlinným mlékem

Potřebujeme: Jeden menší celer (bulvu), dvě lžíce kvalitního oleje, jeden litr rostlinného mléka (sojové, ovesné, rýžové) v tekuté podobě.

Postup: Celer nastrouháme na hrubší nudličky a osmažíme dozlatova. Zalijeme jemně osoleným rostlinným mlékem. Můžeme přikořenit dle chuti.

 

Polévka z brambor a řepy

Potřebujeme: Asi pět středně velkých brambor, větší sklenici červené sterilované řepy, sůl, šťávu z půlky citronu, lžíci oleje, kmín.

Postup: Brambory nakrájíme na menší kostky, uvaříme s kmínem a dle chuti můžeme i osmažit. Vodu z vaření si ponecháme a vmícháme do ní ostatní ingredience. Tím je polévka hotova.

 

Rýžová polévka s rajčaty

Potřebujeme: 50g celozrnné rýže, 4 rajčata, asi tři stroužky česneku, sůl.

Postup: Rýži uvaříme do měkka, rajčata rozmixujeme, přidáme přepasírovaný česnek a ostaní ingredience a můžeme podávat.

 

Květáková polévka

Potřebujeme: Jeden malý nebo půl velkého květáku, dva větší brambory, kmín, naťovou petržel, dvě lžíce mouky, olej, sůl, rostlinnou smetanu.

Postup: Brambory nakrájené na menší kousky uvaříme s kmínem, zahustíme celozrnnou moukou  a odstavíme. Květák buď můžeme krátce povařit, nebo jej nastrouháme na jemno a osmažíme. Vše smícháme a můžeme jíst.

 

Mrkvová polévka s klíčky

Potřebujeme: Čtyři až šest mrkví (dle chuti a velikosti), půlku menšího celeru, jeden větší brambor, trochu slunečnicového oleje, sůl, předem připravené klíčky dle chuti.

Postup: Celer a brambor nakrájíme na stejně velké kostičky a dáme vařit do jednoho litru vody. Pět minut před dovařením přidáme nahrubo nastrouhané mrkve a sůl. Po nalití do talířů můžeme přidat ještě jednu syrovou na jemno nastrouhanou mrkev a nasypat klíčky (mungo, čočka...).

 

Zelná polévka s houbami

Potřebujeme: 300g kysaného zelí, 200g čerstvých hub, 1 cibuli, olej, sůl.

Postup: Nakrájené houby spaříme ve vařící vodě, cibuli opražíme na oleji. Pak přidáme kysané zelí a vše vaříme v osolené vodě do měkka.

 

Polévka pórková s brambory

Potřebujeme: Asi půl kilogramu brambor, 1-1,5 litru vody, sklenici rostlinného mléka, asi čtvrt kila pórku, olej, sůl.

Postup: V osolené vodě uvaříme brambory do měkka, vodu slijeme zvlášť, brambory rozmačkáme v horkém rostlinném mléce na jemnou kaši. Pak nakrájíme pórek na co nejtenčí kolečka a osmažíme ho. pórek vmícháme do kaše.  Pak vše přidáme do vody z brambor (případně doplníme vodu), a krátce povaříme.

 

Veganský boršč

Brambory pokrájíme na menší kousky a dáme uvařit s kmínem a solí. Odstavíme a vmícháme sterilovanou červenou řepu. Po naservírování na talíře přidáme do každé porce rostlinnou smetanu. Můžeme dozdobit petrželkou.

 

Zelňačka

Potřebujeme: Asi půl kila kysaného zelí, asi čtvrt kila brambor, jednu cibuli, jednu mrkev, jíšku, pažitku (není nutné), špetku majoránky, lžičku kmínu, mořskou sůl.

Postup: Vše dáme současně vařit až jsou brambory a zelí měkké, pak je polévka hotova.

 

Pohanková polévka se zeleninou

Povaříme na malé dílky nakrájené brambory s mrkví. Na poslední část vaření přidáme pohanku. Nakonec po uvaření vmícháme čistou šťávu z rajčat. Osolíme špetkou mořské soli.

 

Jáhlová polévka se zeleninou

Jáhly pře uvařením 3x spaříme vroucí vodou, promícháme a vodu vylijeme. Pak je dáme věřit do měkka. Podle chuti přidáme brambory, květák, červenou řepu, špetku soli.

 

Zeleninová polévka v mnoha variantách

V jednom hrnci dáme vařit různé druhy zeleniny. Do hrnce přidáváme zeleninu postupně - podle toho, kolik času je potřeba k jejímu uvaření. Vaříme-li pro děti, vyhýbáme se samozřejmě nadýmavým a silně aromatických plodům. Solíme málo. Můžeme přidat špetku výživného ochucovadla miso.

 

Vločková polévka se zeleninou

Bramborové kostičky a zeleninu a vločky dáme se špetkou soli vařit na přiměřeně dlouhou dobu. po té vše rozmixujeme a můžeme přidat najemno strouhanou mrkev.

 

Rýžová polévka se zeleninou a čočkovými klíčky

Předem namočenou celozrnnou rýži vaříme do měkka. Postupně přidáme zeleninu. Vše pak rozmixujeme spolu s klíčky a přecedíme přes síto.

<<