Veganské sladkosti, koláče, buchty, dorty, bábovky, krémy...

TIP: nové stránky o veganství a web ticháRadost.cz

Veganské sladkosti, koláče, buchty, dorty, bábovky, krémy...

<<

 

Melasové sušenky se skořicí

Potřebujeme: Jeden malý hrníček přírodního cukru, hrst mletých mandlí nebo strouhaných oříšků, půl lžičky skořice a půl lžičky jedlé sody, jeden hrníček polohrubé mouky, čtyři lžíce rostlinného másla, dvě lžíce kvalitní melasy, lžíce plnotučné sojové mouky.

Postup: Olejem vymažeme plech na pečení. Pak zahřejeme rostlinné máslo spolu s melasou - hned jak se začne směs rozpouštět, tak hrnek odstavíme z plotny. Pak vše smícháme, důkladně našleháme-propracujeme těsto a to následně vyválíme na válu na stejnoměrnou tloušťku půl milimetru. Formičkami vykrajujeme různé tvary. Dáme péct asi na 15 minut do trouby předehřáté asi na 190 stupňů. Před pečením opatrně každou sušenku propícháme párátkem.

 

Čoko-placičky

Potřebujeme: 150g rostlinného másla, dva malé hrníčky jemných (nebo instantních) vloček, půl hrníčku přírodního cukru a půl hrníčku kukuřičného nebo datlového sirupu, mletou vanilku dle chuti, nastrouhanou veganskou čokoládu, na jemno strouhané oříšky, špetku soli.

Postup: Všechny ingredience kromě čokolády smícháme, dáme v tenčí vrstvě na vymazaný plech a pečeme necelých 20 minut v předem vyhřáté troubě - 200 stupňů. Ihned po vyndání z trouby posypeme nastrouhanou čokoládou a necháme vychlednout. Po vychladnutí nakrájíme na malé placičky.

 

Sítěnky s mandlemi

Potřebujeme: hrst na hrubo strouhaných mandlí, tři polévkové lžíce polohrubé mouky, čtyři lžíce rostlinného másla + na vymazání plechu (např. Provamel), hrst přírodního cukru, dvě plné polévkové lžíce sojové smetany, špetku mleté vanilky.

Postup: Předehřejeme si troubu na necelých 200 stupňů. Máslo rozpustíme a smícháme s ostatními přísadami. Směs nabíráme malou lžičkou a kapeme na vymazaný plech s dostatečnými rozestupy. Pečeme asi pět minut a pak sítěnky nožem oddělíme od plechu a opatrně položíme na talíř, kde je necháme úplně vychladnout. Tento recept je spíše pro zkušené kuchaře.


Jáhlovo-rýžový krém

Uvaříme rýži a jáhly do měkka se špetičkou soli. Rozmixujeme s trochou vody z vaření, se špetkou skořice či perníkového koření a lžičkou kvalitního oleje. Sladidlo použijeme dle chuti. Jíme mírně teplé, nebo i vychlazené z lednice.

 

Jáhlová bábovka

Potřebujeme: Jednu skleničku jahel, tři skleničky vody, oslazenou rostlinnou smetanu či dezertový nápoj, půl skleničky rozinek, půl skleničky strouhaného kokosu, špetku soli, citronovou kůru, instantní kaši Nomina či Mišutka a podobně.

Postup: Jáhly 3x přelijeme vroucí vodou, vždy promícháme a vodu vylijeme. Pak vaříme se špetkou soli asi 30 minut. Po dovaření rozmixujeme s rostlinnou smetanou a sladidlem. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a ostatní přísady, včetně instantní kaše. Vodu dle potřeby. Vypracujeme měkké a dobře tvarovatelné těsto, které nemá být mokré.

Pečení: Vyválíme váleček a ten vtlačíme do menší vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Na několika místech zapíchneme do bábovky špejle, přikryjeme ji pečícím papírem a dáme obrácenou péct. Do trouby vložíme i plechový hrníček s vodou. Pečeme v předem silně vyhřáté troubě asi 25 minut. Pak teplotu zmírníme a pečeme ještě alespoň hodinu. Po upečení necháme bábovku zcela vychladnout a dlouhým nožem ji opatrně vyjmeme z formy. Před podáváním pro ozdobu posypeme sušeným rostlinným mlékem.

 

Kuskusový dezert s meruňkami a mákem

Potřebujeme: Jednu skleničku kuskusu na čtyři skleničky vody, jednu skleničku rozinek a jednu skleničku mletého máku, dvě lžíce oleje, strouhaná citronová kůra, mouka na podsyp, meruňky čerstvé či předem namočené sušené.

Postup: Rozinky rozmixujeme nebo nakrájíme na drobné kousky. Všechny přísady smícháme dohromady a vzniklé řídké těsto nalijeme do menšího vymazaného a moukou vysypaného plechu a necháme zde asi půl hodiny uležet. Pak pečeme při střední teplotě asi jednu hodinu. Zda je dopečeno kontrolujeme špejlí. Na posledních 20 minut je dobré přikrýt moučník pečicím papírem.

 

Vločkové šmakýnky

Potřebujeme: 200g ovesných vloček, dvě lžíce datlového nebo jiného hustého sirupu, trochu vanilkového cukru, větší lžíci plnotučné sojové mouky, 100g čistě rostlinného másla.

Postup: Vločky nameleme, smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme v tuhé těsto, ze kterého uděláme malé kuličky. Pokládáme na vymyzaný plech a při střední teplotě pečeme do zlatova.

 

Jablečno-vločková sladkost

Jednu nebo dvě hrsti ovesných vloček smícháme s přiměřeným množstvím nerafinovaného cukru, větším množstvím nastrouhaných jablek a trochou slunečnicového oleje. Asi pět minut pražíme na pánvi.

 

Mini šátečky

Potřebujeme: 100g celozrnné mouky, 100g sojové mouky, 100g pšeničné polohrubé mouky, 2 velké lžíce rostlinného másla, jeden vanilkový cukr, jednu lžíci datlového sirupu, tři lžíce sojové smetany, dvě třetiny kostky droždí.

Postup: Všechny přísady smícháme a vypracujeme těsto které vyválíme do tenka. Vykrájíme čtverečky do kerých vkládáme ovoce či marmeládu dle chuti. Rohy přeložíme a spojíme uprostřed. 10 minut necháme kynout. Po té pečeme při střední teplotě asi třičtvrtě hodiny.

 

Jablíčkové knoflíky

Čtvrt kilogramu celozrnné pšeničné mouky smícháme s asi padesáti gramy rozinek a vše promícháme s asi šesti strouhanými jablíčky. Na vymazaný plech směs tvarujeme do podoby větších knoflíků. Pečeme v horké troubě do zlatova.

 

<<